De 12 best verkochte games op de Playstation 3

Herken jij ze allemaal?
Beweeg met je muis over de screenshot om de titel van de game te zien.

Alles over de Playstation 3

De Playstation 3 is de opvolger van de Playstation 2, de meest verkochte spelcomputer aller tijden. Het opvolgen van zo’n succesvolle console is natuurlijk niet niks, maar de PS3 wist zich na een stroeve start goed te herpakken. In totaal verkocht Sony 87,4 miljoen Playstation 3 consoles. De Playstation, Playstation 2 en Playstation 4 gingen allemaal meer dan 100 miljoen keer over de toonbank en toch bleef de Playstation 3 de grootste concurrent, de Xbox 360, voor. De Playstation 3 behoort tot de zevende generatie consoles en is de eerste console van Sony met een sterke focus op de online ervaring. Sinds de lancering in 2007 is er veel veranderd, maar de Playstation 3 kan op het gebied van functies en games nog altijd goed mee met de modernere consoles. 👌

Playstation 3 Console of Games kopen

Een Playstation 3 bestellen gaat net wat anders dan het kopen van een nieuwe console. De grote winkels en webshops hebben de console al jarenlang niet meer in het assortiment. Maar gelukkig ben je niet beperkt tot Marktplaats en vrienden die toevallig van hun Playstation 3 af willen. Bij RetroPlaystationKopen.nl kun je een refurbished Playstation 3 kopen zonder gedoe. We hebben ons Playstation 3 assortiment in twee groepen opgedeeld.

  • Bij Consoles & Accessoires vind je alle spelcomputers, controllers, kabels, en andere accessoires.
  • Alle spellen staan onder Games. Al onze PS3 Games zijn originele Europese games.

De drie verschillende Playstation 3 modellen

De Playstation 3 heeft meerdere transformaties ondergaan, er zijn in totaal drie verschillende modellen uitgebracht. Het eerste model werd in 2007 gelanceerd, het laatste model kwam voor het eerst in 2013 van de lopende band gerold en in 2017 werd de productie pas volledig stilgelegd. De PS4 was toen al lang en breed aanwezig en de PS4 Pro kwam zelfs net om de hoek kijken. Sony deed er alles aan om van de PS3 toch nog een succes te maken, na de ruwe start die de console aanvankelijk had.

De originele Playstation 3

Sony sloeg de plank behoorlijk mis bij de lancering van de originele PS3. Heb je net een groot deel van de markt voor je gewonnen met de PS2, gooi je het allemaal te grabbel door een peperdure console uit te brengen waar game ontwikkelaars maar moeilijk mee overweg kunnen. De originele PS3 werd uitgebracht met een harde schijf van 20, 40, 60, 80 en 160 GB. Het model met een HDD van 60 GB kostte €599! Gelukkig schakelde Sony snel genoeg om en wist, mede door de prijs te verlagen, uiteindelijk goede verkoopcijfers en een hoge waardering te realiseren.

De Playstation 3 Slim

De Playstation 3 Slim is de spelcomputer die in 2009 werd uitgebracht door Sony. Deze console is 33% kleiner en verbruikt 34 tot 45% minder stroom dan de originele PS3.  De mogelijkheden voor extra opslag zijn een stuk uitgebreider met modellen van 250 en 320 GB.

De PS3 Super Slim

Het laatste Playstation 3 model is de PS3 Super Slim. Een console die nog eens 25% kleiner is dan de PS3 Slim en die ook verkrijgbaar was met een HDD van 500 GB. De games werden snel veel groter en de originele modellen met 20, 40 of 60 GB voldeden in de laatste fase van deze generatie niet als je meerdere games op je console wilden spelen. Een beetje gamer laat zich liever niet beperken door een gebrek aan opslag, toch?

De controller van de PS3

De launch van de PS3 was verre van vlekkeloos en ook de controller mistte een opvallende feature. Na de Dualshock en Dualshock 2 was het wachten op de Dualshock 3, maar die kwam niet. Niet direct bij de launch in ieder geval. Door gedoe met patenten op de technologie achter de haptische feedback besloot Sony om dit onderdeel volledig te schrappen. Geen trilmotor dus en dus ook geen Dualshock. Vanaf launch werd de Sixaxis controller meegeleverd; een draadloze controller, zonder trilmotor maar met een sensor die beweging in zes richtingen kon herkennen. De Dualshock 3 kwam uiteindelijk wel, nadat Sony tot een schikking kwam in de rechtszaak over de patenten. De trilmotor keerde terug in de PS3 controller en de Sixaxis controller verdween van het podium. De bewegingssensor die centraal stond in de Sixaxis controller is ook aanwezig in de Dualshock 3. Kan jij lekker met je controller zwaaien. Het ziet er een beetje gek uit, maar het zorgt ook voor een bijzondere ervaring bij sommige games. 😂


Welke games ga jij spelen?

De Playstation 3 bleek een bijzondere console voor game ontwikkelaars, door de Cell architectuur; een compleet ander systeem dan de x86 architectuur waar de meeste ontwikkelaars al ervaring mee hadden. Toch kregen verschillende developers het voor elkaar om een aantal zeer bijzondere games en franchises te ontwikkelen.

  • In de Uncharted reeks duik je in de rol van Nathan Drake, een humoristische schattenjager die uiteindelijk in vier games terugkeert.
  • The Last of Us bewees dat er heel veel mogelijk was op de PS3. Een emotioneel en bijzonder verhaal, een grafische topprestatie en degelijke gameplay. De game werd zo’n groot succes dat er een remaster en vervolg gemaakt werden voor de PS4 en een serie die op tv wordt uitgezonden.
  • LittleBigPlanet is platform fun in een kleurrijke omgeving. Speel alleen of samen met vrienden. Er is veel te ontdekken en je krijgt alle ruimte om je creativiteit kwijt te kunnen.
  • GTA IV en GTA V zijn geen Playstation exclusives, maar mogen absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Ontwikkelaar Rockstar kwam tussendoor ook met Game of the Year Red Dead Redemption op de proppen. Alle games draaide als een zonnetje op de PS3.
  • Batman: Arkham City borduurt verder op het succes van Batman: Arkham Asylum. De game is een perfect voorbeeld van hoe een superheldengame zou moeten zijn.
verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock