Een oude PlayStation aansluiten op een moderne televisie

De vraag komt vaak voorbij. Kan ik een oude PlayStation spelen op een nieuwe televisie?

De PlayStation 1 en 2 zijn immers ontwikkeld in de tijd van oude CRT beeldbuizen (en Furby's, en flippo's en Nokia 3310, oh wat een tijd 😊), en de technologie is sindsdien flink veranderd.

In dit artikel leggen we uit hoe je een oude Playstation console kan aansluiten op een nieuwe LED, OLED, LCD of Plasma televisie van Samsung, Philips, LG, of alle andere merken zodat je weer je nostalgie kan herbeleven op je 40 inch HDTV.

We hebben een soortgelijk artikel over het aansluiten van oude Nintendo's op nieuwe televisies en het aansluiten van oude Xbox consoles op nieuwe televisies.

Mogelijkheden

Er zijn vier mogelijkheden die we kunnen adviseren om je PlayStation op aan te sluiten, in volgorde van minst naar het beste beeldkwaliteit/gebruiksgemak zijn dat:

1. AV met een AV-kabel
  2. SCART met een AV-kabel + Scart Adapter
  3. HDMI met een AV-kabel + AV-HDMI Converter + HDMI Kabel
  4. HDMI met een HDTV HDMI Kabel

De beste mogelijkheid voor jou hangt af van de aansluitingen op jouw televisie, in het plaatje hieronder zie je de achterkant van een algemene televisie die (bijna) alle ingangen gebruikt. De ingangen AV, SCART en HDMI corresponderen met de aansluitingen in de 4 opties.

1. AV met een AV-kabel

De AV-kabel werd vroeger het meest gebruikt om de Playstation 1 of 2 (of de PS3 op wat oudere televisies) op je televisie aan te sluiten. Voor de opties 1 t/m 3 heb je in ieder geval een AV-kabel nodig, dus wees er zeker van dat je er een in huis hebt.

Bestellen

Je hebt een AV-kabel voor de Playstation 1, 2 of 3 al in huis voor 4.95.

Zoals je ziet, gebruiken de Playstation 1, 2 en 3 precies dezelfde AV-kabel. Dus als je 1 AV-Kabel hebt dan kun je ze voor alle 3 de consoles gebruiken.

Aansluiten

Hieronder zie je een plaatje waarbij je kan zien hoe je een Playstation 2 met een AV-kabel aansluit, hetzelfde geldt voor de Playstation 1 en PS3.

Een AV-kabel of ook wel een tulpstekker, RCA-stekker of cinch-stekker genoemd wordt gebruikt voor het verbinden van audio en videoapparatuur. Je gebruikt de gele kabel om beeld te krijgen en de rode en witte kabels zijn voor het geluid.

Let op: ❗Bij sommige televisies wordt het beeld in dit geval heel erg licht. Het kan helpen om met de instellingen van je televisie te spelen om zo het beeld donkerder te krijgen. Indien dit niet helpt, adviseren we je een van de andere aansluit opties te proberen.

Als je televisie geen composiet (geel, wit, rood), maar wel componenteningangen heeft ( groen/geel, blauw, rood, wit, rood), zoals in het aansluitingsplaatje hierboven, kun je de gele tulpstekker op de groen/gele ingang aansluiten. Sommige modellen televisies kunnen dit composiet-signaal ook verwerken.

Let op: Bij sommige televisies wordt het beeld in dit geval zwart-wit. Als dat bij jou het geval is, gebruik dan een van de andere opties.

2. AV met AV-Kabel + Scart Adapter

Het kan zijn dat je televisie geen AV-ingang heeft, maar dat het wel beschikt over een Scart ingang. Als je een Scart ingang hebt dan kun je de AV-kabel aansluiten op de Scart Adapter, of in de volksmond Scart Blokje, en die in je tv stoppen voor stabiel beeld en geluid.

Bestellen

Je hebt een Scart Adapter al in huis voor 3.95.

Aansluiten

Een Scart Adapter kan je voor elke console met een AV-aansluiting gebruiken. Een Scart Adapter veranderd het signaal van de AV-Kabel naar een Scart formaat.

3. HDMI met AV-Kabel + AV-HDMI Converter + HDMI Kabel

De AV-HDMI Converter zet het analoge signaal van je PlayStation console om in een 720p of 1080p digitale output. Met dit magische blokje kan je gemakkelijk je Playstation met een AV-aansluiting aansluiten op de HDMI ingang van elke moderne televisie.

Voordeel van deze setup is dat je de AV-HDMI converter breder in kunt zetten dan alleen je Playstations. Hij werkt bijvoorbeeld ook voor oude Nintendo's.

Bestellen

We hebben veel verschillende modellen AV-HDMI Converters getest en deze komt het beste uit de test. Deze AV-HDMI Converter werkt voor alle modellen Playstation.

Voor deze setup heb je naast de AV-HDMI Converter zelf ook een AV-Kabel, HDMI Kabel en een USB Power Adapter (om het blokje van stroom te voorzien) nodig. Indien je deze niet hebt zijn ze ook mee bestelbaar. De AV-Kabel staat hierboven al.

Aansluiten

Je kan gemakkelijk je PlayStation aansluiten op je HDTV met HDMI Aansluiting, het enige wat je moet doen is het doosje aansluiten met een AV-Kabel en HDMI Kabel en de converter gaat in zijn werking.

Let op: In sommige gevallen heeft de AV-HDMI converter zelf ook stroom nodig. Er wordt een micro-USB kabel meegeleverd met de converter. Deze dien je dan aan te sluiten op een stroombron, of direct met USB (bijvoorbeeld in je PS3) of via een USB Adapter op het stopcontact.

4. HDMI met een HDTV HDMI Kabel

Het beste beeldkwaliteit en het grootste gebruiksgemak krijg je met deze HDTV HDMI Kabel voor PS1 en PS2. Het is een investering, maar dan heb je wel gelijk het beste beeldkwaliteit en je kan het gemakkelijk op je moderne televisie aansluiten.

Midden in de kabel zit een blokje dat het analoge signaal van je PlayStation omzet in HD met een optie tussen 4:3 en 16:9 resolutie.

Bestellen

In deze setup ben je alleen het onderstaande product nodig en dan zit je helemaal gebakken.

Aansluiten

De HDTV HDMI Kabel is heel erg simpel om aan te sluiten op je Moderne TV, het enige wat je hoeft te doen is de kabels aan te sluiten op je PlayStation en in de HDMI Poort van je Televisie.

Hieronder kan je zien hoe je de HDTV HDMI Kabel aansluit. Zo simpel kan het zijn!

Let op: Net als met de losse AV-HDMI Converter heeft het blokje in het midden van de kabel soms wat stroom nodig om zijn werk te doen. Daarvoor wordt er een Micro USB kabeltje meegeleverd. Deze kun je aansluiten op een stroombron op USB of via een USB Blokje op een stopcontact.

Dat was hem. De 4 beste opties om je oude Playstation aan te sluiten op een nieuwe televisie.

Kind kan de was doen. En jij kunt zo blij als een kind weer genieten van die geweldige retro gaming ervaring. Veel plezier! 😃