Wat betekenen de kleuren licht op mijn draadloze PlayStation 4 controller?

Sony heeft zich dankzij de uitgave van de Playstation 1 tot en met de nieuwste Playstation 5 onsterfelijk gemaakt. Hoewel de Playstation 2 met meer dan 155 miljoen stuks het voortouw neemt in de competitie van meest verkochte consoles, staat de Playstation 4 op een overtuigende vierde plaats met ruim 117.2 miljoen over-de-toonbank-geschoven exemplaren. De Playstation 4 bouwde voort op de succeselementen van zijn oudere broertjes en zusjes en introduceerde een aantal fraaie snufjes, voornamelijk merkbaar in de uitvoering van de controllers. Niet alleen kwam Sony met een strakker futuristisch design dan eerder gewend, maar vooral introduceerde het een touchpad in het midden van de controller met zowel een ingebouwde speaker als led lampje voor toegevoegde immersie. 

Naast het feit dat je de Playstation 4 controller effectief kan inzetten als discoverlichting om je party te pimpen, hebben de lampjes ook werkelijk een betekenis. Vaak is niet iedereen hier echter van op de hoogte. De verschillende kleuren die de controller kan tonen zijn wit, oranje, blauw, rood, groen en roze. In dit artikel gaan wij de betekenis van deze lichtjes *ahum* aan het licht brengen zodat jij op de hoogte bent van Sony’s snode plannen achter hun vermomde discobal. 

De betekenis van de kleuren licht valt te onderscheiden in drie categorieën: het aanduiden van de speler, het informeren over de verbinding van de controller met de console, en kleuren licht die door specifieke games worden geactiveerd in bepaalde contexten.

Kleuren op de PS4 Controller om de speler aan te duiden

De Playstation 4 controller zet vier kleuren in om te verwijzen naar de één uit maximaal vier toegestane spelers die aangesloten zijn op de console. Dit is handig indien je niet weet wie player 1, 2, 3 of 4 is. Maar welke kleur hoort bij welke speler? Hier sommen we het kort op:

  • Player 1: Blauw
  • Player 2: Rood
  • Player 3: Groen
  • Player 4: Roze 

Het informeren over de verbinding van de controller

Naast het aanduiden van de speler informeren de kleuren je ook over de verbinding van je controller. Hier moet je je ogen openhouden voor twee kleuren: wit of oranje.

Wat betekent het als mijn PS4 controller wit kleurt

Indien het licht van de controller wit kleurt betekent het dat je Playstation 4 opgestart is, de controller succesvol verbonden is, en je op het startmenu een profiel moet selecteren. Ook kan het een indicatie zijn dat óf de batterij van de controller bijna leeg is óf de controller moeilijkheden ervaart met het verbinden aan de console.

Wat betekent het als mijn PS4 controller wit knippert

Als de controller wit knippert betekent het dat de controller een poging doet te verbinden met de console. Als deze wit blijft door knippen en vervolgens niet in vast wit kleurt of een andere kleur aanneemt de controller niet succesvol kan verbinden. Om dit op te lossen sluit je de controller met een micro USB-kabel aan op de Playstation 4, klik je op de Playstation knop, en na kort knipperen verandert deze in een vaste witte kleur zoals hier boven.

Wat betekent het als mijn PS4 controller oranje knippert

Op het moment dat de controller oranje knippert, of beter gezegd pulseert, is dit een indicatie dat je (als het goed is) de controller aan het opladen bent. Het oranje knipperlicht verdwijnt weer als de controller volledig is opgeladen, zo weet je precies wanneer je deze van het snoer kan verwijderen en weer lekker vanaf je bank draadloos kan gamen!

Specifieke in-game verlichting

Naast de functionaliteit van de controller bieden de lichten ook een immersieve functie! Een aantal van de bekendste games op de Playstation 4 maken volop gebruik van de verlichting op de controller om je zo nog meer in het spel te zuigen. Laten we kijken naar een aantal games die dit effect toepassen.

  • Grand Theft Auto V – Politielichten: Dit spel staat bekend om zijn verhitte achtervolgingen door de politie, en indien je het heel bont maakt, het Amerikaanse leger. Je hebt al helemaal het gevoel dat je in de penarie zit als je de lichten van de controller als een dolle met blauw, wit en rood licht ziet knipperen en je de communicatie van de achtervolgers over de portofoon vanaf de speaker uit je controller hoort! 
  • Alien: Isolation – Bewegingssensor: In Alien: Isolation probeer je te ontsnappen van een ruimteschip terwijl je achterna gezeten wordt door de Xenomorph. *bibber* Met behulp van een in-game bewegingssensor krijg je een idee of deze alien dichtbij op de loer licht. Het licht van je controller kleurt dan ook steeds feller groen indien dit het geval is; goed om in de gaten te houden dus!
  • Infamous: Second Son – Karmameter: Dit spel maakt niet enkel gebruik van de verlichting, maar ook volop van de ingebouwde gyroscoop en speakers. Toch reflecteren de verlichten een unieke eigenschap van het spel: de keuzes die de speler maakt beïnvloeden de mate waarin het hoofdpersonage als een goed of slecht persoon wordt beschouwd. Respectievelijk aan deze beslissingen verandert de kleur van het licht over de loop van het spel in of blauw (goed) of rood (slecht).
  • Tomb Raider – Fakkel: In Tomb Raider baan je je regelmatig door donkere grotten met vele obstakels die er simpelweg om vragen om verbrand te worden. Lara’s fakkel is hier vaak dé oplossing voor, en leuker nog: als je er eentje oppakt verandert de kleur van je controller in een afwisselend knipperlicht tussen rood, geel en oranje. 
  • Uncharted: Lost Legacy – Collectibletracker: De Uncharted franchise staat bekend voor het verzamelen van kleine schatten en artefacten tussen de massale schietpartijen door, en vaak zitten deze kleine pareltjes verdomd goed verstopt! Gelukkig helpt het licht op de controller hiermee: des te dichter bij je een van deze verzamelobjecten komt verandert het licht van blauw, naar paars en uiteindelijk rood. Eigenlijk een mini metaaldetector dus!
verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock