Waarom maakt mijn PS4 zoveel lawaai

Zoemmm... Hoor jij dit geluid ook als je op de PS4 zit? Wil je liever in alle stilte een goaltje prikken met FIFA? Wij hebben de oplossing! Maar... voor dat we van start gaan, waarom maakt de PS4 überhaupt geluid? 😯


👏 Dit artikel is met liefde geschreven door onze stagiairs Noah en Justy. Klasse! 👏


De PS4 heeft een kleine microchip die de processor wordt genoemd. Deze processor doet al het rekenwerk en wordt daarom ook snel heet. De ingebouwde ventilator zorgt ervoor dat de processor op temperatuur blijft.

De ventilator zuigt koude lucht uit de omgeving naar binnen en blaast deze op de processor. Vaak wordt de PS4 in een krappe, stoffige ruimte gezet (in een tv-meubel bijvoorbeeld) waardoor de ventilator veel stof naar binnen zuigt en vervolgens blijft de stof daar zitten.

Na een tijdje zit er een hoop stof in je PS4 en moet jouw PS4 harder werken voor dezelfde prestaties. Het lawaai dat je hoort is dus je eigen PlayStation die aan het tegensputteren is omdat hij zo hard moet werken. 😕

Playstation 4 Schoonmaken

Dus als het klinkt alsof je Playstation 4 opstijgt dan is het tijd om al die vervelende stofdeeltjes te verwijderen. Jaaa...zo simpel kan het zijn: schoonmaken. 😅

Geen zorgen. Wij helpen je. We halen de schoonmaker in je naar boven en hebben uitgebreide instructies zodat jij op je gemak je Playstation 4 schoon kunt maken. 😉

In dit Playstation 4 schoonmaak - artikel leggen we exact uit hoe je jouw console schoonmaakt. Eerst moet je weten welke versie van de PlayStation je hebt, er zijn namelijk 3 verschillende versies van de console.

 • Playstation 4
 • Playstation 4 Slim
 • Playstation 4 Pro

De standaard PS4 openmaken en schoonmaken

De standaard PS4 is het moeilijkst van de drie om te demonteren, dus hou je vast!


Benodigdheden

We hebben uiteraard wat benodigdheden nodig voor we beginnen:

 • Een Phillips kruiskopschroevendraaier
 • Een security Torx T8 (deze kun je vinden in je lokale ijzerhandel of online bestellen - i.p.v. een security Torx T8 kun je eventueel ook een 2mm platkop schroevendraaier gebruiken)
 • Een fles perslucht
 • Oude tandenborstel


STAP 1

Met wat kracht schuiven we als eerst de gepolijste kap eraf, dit gaat niet gemakkelijk vooral als het de eerste keer voor je PS4 is.


STAP 2

Wanneer de behuizing eraf is zie je gelijk de harde schijf. Deze schroef je los en dan kun je ook meteen de stof er van verwijderen met de perslucht en tandenborstel.


STAP 3

Nadat je de harde schijf hebt schoongemaakt en weer vast hebt geschroefd, kun je je Playstation omdraaien zodat je de achterkant kunt zien.

Haal de stickers eraf, om alle schroefjes erachter zichtbaar te maken. Schroef deze los en haal het omhulsel eraf.


❗Let op: Zodra je de stickers eraf haalt verlies je de garantie van de PS4. (in veel gevallen zal dit niet uitmaken, omdat de garantie 2 jaar vanaf de aankoop datum is)


STAP 4

Nu zie je 5 schroeven om de voeding heen. Links en rechts onder kun je los maken met de Phillips kruiskopschroevendraaier en de andere 3 met de security Torx T8 (of de 2 mm platkopschroevendraaier).

STAP 5

Nu kun je de voeding los wrikken. Dit vereist soms aardig wat geduld en gepruts als dit de eerste keer is. Zodra de voeding eruit is kun je de koellichaam zien en met de perslucht en tandenborstel schoonmaken.

In het plaatje hierboven zie je rechts achter de voeding de koellichaam zitten. Verder zie je rechtsboven ook de ventilator en die maak je ook schoon met de perslucht en tandenborstel. Gebruik de perslucht voor kleine toefjes lucht.

Inspecteer de gehele binnenkant van de PS4 nu goed op stof. Hoe schoner hoe beter. Op de zijkanten van de PS4 zit ook vaak stof, wat klaar staat om weggehaald te worden.

STAP 6

Nu kun je de voeding weer terug op zijn plaats zetten. Let op dat je de voeding goed terug in de connector drukt.

Verder is het een kwestie van alles weer goed vast schroeven en je PS4 maakt een stuk minder of geen geluid meer. 😁

Playstation 4 Slim Openmaken en Schoonmaken

De PS4 Slim is de makkelijkste van de drie soorten Playstations om schoon te maken.

Benodigdheden

Hier heb je dan ook weinig benodigdheden voor nodig:

 • Een fles perslucht
 • Oude tandenborstel

STAP 1

Rechtsonder van de voorkant kun je een klein schuifklepje naar rechts schuiven en vervolgens kun je de harde schijf er zo uit halen.

Maak de harde schijf en het gat dat deze achterlaat schoon met de perslucht en tandenborstel.

STAP 2

Verder kun je bij de PS4 Slim de hele boven klep eraf halen, zonder ook maar iets los te schroeven. Nu zie je meteen de ventilator zitten en kun je die gemakkelijk schoonmaken met de perslucht en tandenborstel.

De zijkanten van de PS4 Slim maak je ook schoon op dezelfde manier

STAP 3

Nu is het een kwestie van de console terug in elkaar zetten. Je kunt de harde schijf er weer in doen en de klep er weer terug op duwen.

Je PS4 Slim is weer grotendeels schoon en klaar voor gebruik. 😎

Playstation 4 Pro Openmaken en Schoonmaken

Het is erg makkelijk om de PS4 Pro een snelle schoonmaakbeurt te geven.

Benodigdheden

Met een aantal benodigdheden moet het lukken:

 • Een Phillips kruiskopschroevendraaier
 • Een fles perslucht
 • Oude tandenborstel

STAP 1

Je begint met de harddisk eruit te halen. Aan de voorkant zit een klepje die je eraf kan halen. Vervolgens gebruik je de Philips kruiskopschroevendraaier om één schroefje los te maken en haal je de harde schijf er zo uit.

De harde schrijf en het gat dat deze achterlaat kun je vervolgens schoonmaken met de perslucht en tandenborstel.

STAP 2

Vervolgens kun je de kap op de bovenkant van de console er met de hand eraf halen. Dit kan erg stroef gaan, vooral als het nog nooit eerder gedaan is.

Nu de kap eraf is, kun je meteen de ventilator van de PS4 Pro zien en die ga je ook met de perslucht en tandenborstel schoonmaken.

De zijkanten kun je op dezelfde manier schoonmaken.

STAP 3

Na de schoonmaak kun je de harddisk weer vast schroeven en de kap weer erop drukken.

Nu is je Playstation 4 Pro weer klaar om te knallen.

Eindelijk weer een geruisloze Playstation 4

Hoppppaaa dit was hem dan! Je trouwe console kan er weer helemaal tegenaan!

Jij kunt in ieder geval weer een half uur campen in Call of Duty met een rustgevend camp nummertje op de achtergrond ipv het geluid van je opstijgende PS4. 😀

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock