Sony PSP 1000 vs 2000 vs 3000 - De verschillen

Met al die verschillende PSP-modellen die qua uiterlijk bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn wordt het zo wel erg lastig om er eentje uit te kiezen. Misschien lees je dit wel en ben je erg benieuwd naar het model dat jij in handen hebt. In dit artikeltje gaan wij jullie meenemen in de wereld van de PlayStation Portable, ook wel de "Walkman of the 21st Century", aldus Sony. 📻

Dit is een university 🎓 artikel. Dat houd in dat wij erg uitgebreid stil gaan staan bij deze handheld console. Hou je het liever simpel of wil je snel weten wat de verschillen zijn tussen de PSP 1000, PSP 2000 en de PSP 3000? Scrol dan helemaal naar beneden tot je bij conclusie komt. 👇

De historie van de PSP

In mei 2003 kondigde Sony PlayStation het al aan: er komt een revolutionaire handheld console op de markt. Sony vond het namelijk tijd om de markt te veroveren en de PSP werd dan ook aangekondigd als de Walkman van de 21ste eeuw.

In 2004 was het dan ook zover. De PSP 1000 was geboren en in 2005 mochten wij Europeanen ervan genieten. De PSP 1000 heeft verschillende broertjes gekregen zoals de PSP 2000, de PSP 3000, De PSP Go en als laatst de PSP Street. De PSP heeft het volgehouden tot en met 2014. Met ruim 80 miljoen verkochte handheldconsoles en ruim 1300 gametitels waar je uit kunt kiezen is ook vandaag de dag genoeg keus om iedereen blij te maken met een refurbished PSP console. 🔎

De Walkman van Sony

De PlayStation Portable was niet alleen gemaakt om mee te kunnen gamen. Naast de games die je kon kopen op een door Sony ontwikkelde UMD schijfje kon je ook films op UMD verkrijgen. Ook kon je games en films downloaden via de PlayStation Store. Met een Sony Pro Duo memorycard was het mogelijk om films, muziek en foto's op de PSP te plaatsen. Met andere woorden: de PSP was een multimedia apparaat.

De verschillende specs van alle PSP consoles

Zoals je net al hebt gelezen zijn er 5 verschillende PSP modellen uitgebracht op de Europese markt. Om een duidelijk overzicht te geven wat de overeenkomsten en verschillen zijn hebben wij een tabel gemaakt. Benieuwd naar het technische verhaal? Scrol dan maar door. 👴


Te klein om het te lezen? Check hier de volledige tabel waarin je kunt inzoomen. 🔎

Inzoomen op de Verschillen

Zoals je ziet zijn dus niet alle PSP modellen het zelfde. Om je een beter beeld te geven van de verschillen van de PSP's behandelen wij een aantal specifieke punten van de PSP's en lichten wij de verschillen toe.

Snelheid

Qua chipset lijken alle PSP's op elkaar. Toch zie je in het werkgeheugen een verschil tussen de PSP-1000 en de andere modellen (een verdubbeling). Ook de GPU is aangepakt en met dezelfde specificaties is deze vanaf de 2000 serie een stuk kleiner gemaakt. Een significant verschil qua snelheid is er niet. Als voorbeeld pakken wij Grand Theft Auto Vice City Stories.

Het opstarten van de GTA game duurt op een PSP-1000 circa 2 minuten en 5 seconde. Op de overige modellen (PSP Go niet meegenomen) is dit 1 minuut en 53 seconde.

Connectiviteit

Als je de PSP-1000 vergelijkt met de PSP-2000 en PSP-3000 modellen dan zie je wel een aantal verschillen. Zo heeft de PSP-1000 als enige infrarood (maar zeg eerlijk, wie gebruikt dit nog?). Echter kan je alleen de PSP-2000 en PSP-3000 via de uitgebreidere Serial Poort aansluiten aan je televisie met een AV-kabel.

De PSP-E1000 is een zwaar uitgekleed in vergelijking met de andere PSP's. Je hebt geen Wifi, geen Serial Port en zelfs op het geluid is bezuinigd. De enige connectie die de PSP-E1000 kan maken is via de Mini-USB-poort.

Wifi en Bluetooth

Op de PSP-E1000 na hebben alle andere modellen de mogelijkheid om te verbinden met de Wifi router. Echter zit hier wel een 'maar' aan.

De handheld consoles kunnen alleen verbonden worden aan een Wifi netwerk dat beveiligd is met WPA. Sinds 2012 staan de standaard instellingen van de router op WPA2-aes. Informeer je goed wanneer je gebruik wilt maken van de Wifi op jouw PlayStation Portable.

De enige PSP met Bluetooth is de PSP Go. Het enorme voordeel dat dit met zich meebrengt is dat je met een PlayStation 3 controller kan gamen op de PSP Go.

Beeldscherm

In dit onderdeel zie je de grootste verschillen te vinden tussen de PSP consoles. De gegevens die wij hier gebruiken zijn gebaseerd op het papierwerk van de fabrikanten van de beeldschermen die wij tijdens het schrijven voor dit artikeltje uit de PSP's hebben gehaald.

Alle PSP's hebben een ingebouwde LCD scherm met een resolutie van 480 x 272 pixels. De beeldverhouding is 16:9 en elk pixel kan 16.78 miljoen kleuren aannemen. Qua helderheid zijn er verschillen in de consoles.

Info: de helderheid van een (beeld)scherm wordt aangegeven in cd/m2 (ofwel candela per vierkante meter). Met andere woorden: 1 cd/m2 staat gelijk aan het licht van één kaars in een oppervlakte van 1 vierkante meter. Voorbeeld: een gemiddelde kantoormonitor heeft een helderheid van 200cd/m2. Een helderheid dat goed genoeg is in een binnenruimte waar niet bijster veel zonlicht naar binnen wordt gelaten. Echter is dit niet ideaal voor buiten of wanneer je bij een groot raam met veel zonlicht gaat zitten. Ander voorbeeld: een iPhone 12 heeft een maximale helderheid van 1.200cd/m2. Ideaal dus als je buiten loopt. Echter geldt wel dat, hoe helderder een scherm kan worden ingesteld (dus hoe hoger het getal voor de cd/m2), hoe korter je acculading meegaat. Bij de PSP geldt een gemiddelde cd/m2 omdat dit afhankelijk is van de sterkte van de accu, hoe vol de accu is, hoe warm het scherm is en of de PSP aan de oplader zit tijdens het gamen of niet. 
  • De PSP-1000 behaald conform de fabrieksopgave een helderheid van 180cd/m2. Dit is een stuk lager dan het beeldscherm dat op kantoor staat (vanuit gaande dat het een standaard kantoorbeeldscherm is) en is dan ook goed genoeg voor binnenshuis.
  • De PSP-2000 (en ook de PSP-E1000) behalen conform de fabrieksopgaven een helderheid van +/- 300cd/m2. De fabrieksopgave geeft zelfs 600cd/m2 aan, maar dit is niet haalbaar met de huidige accu en chipset. Dit zijn de felste schermpjes en dus de felste PSP modellen die je kan vinden.
  • De PSP-3000 behaald conform de fabrieksopgave een helderheid van 200cd/m2. Dit is een stukje hoger dan die van de PSP-1000 maar je ziet ook dat deze minder fel is dan zijn voorganger. Echter gaat de accu van de PSP-3000 door dit verschil met de PSP-2000 langer mee. Daarnaast beweerd Sony dat de kleuren van dit schermpje 'feller' en 'rijker' worden weergeven dan zijn voorgangers.

Naast de helderheid zijn er ook verschillen in de schermpjes als je kijkt naar de beeldverversing.

Info: de reactietijd, ook wel de verversingstijd van een beeldscherm, wordt aangegeven in ms (ofwel de reactietijd uitgedrukt in milliseconden). Dit getal weergeeft de verversingssnelheid van de pixels in het scherm. Hoe lager het getal hoe sneller de pixels verversen en hoe vloeiender het spel oogt. Dit omdat een beeldscherm jou foto's laat zien achter elkaar zodat het lijkt alsof je naar een film kijkt. Een gemiddelde kantoormonitor zit op 5ms. Een PSP-1000 heeft een verversingssnelheid van 30ms. Dat betekend dat de PSP-1000 om-en-nabij de 25 frames (afbeeldingen) per seconden laat zien.
  • De PSP-1000 en PSP-2000 hebben beide een reactietijd van 30ms (ofwel +/- 25 FPS). Dit zijn de langzaamste schermpjes die zijn uitgebracht op de PSP. Dit kan hinderlijk zijn voor de pro-gamers onder ons maar wie rustig geniet van De Sims 2 of op avontuur gaat met SpongeBob zal zich hier niet aan storen.
  • De PSP-3000 is (samen met de PSP Go) de snelste jongetje van de klas. Met een reactietijd van 16ms (60 FPS) tot wel 8ms (120 FPS) kan je probleemloos genieten als pro-gamer van de shooters. Er zit wel een addertje onder het gras bij deze schermpjes. Zo zijn enorm veel factoren afhankelijk van de verversingssnelheid zoals de omgevingstemperatuur, accu- of netstroomgebruik en donkere- of lichte kleuren die voorkomen in de game. Daarnaast ervaren PSP-3000 gebruikers ook problemen met de helderheid van de PSP-3000 waar wij later op terug komen.

Accu

Op het eerste gezicht verschillen de PSP's qua accucapaciteit flink. In de PSP-1000 modellen is er een accu van 1800mAh standaard bijgeleverd. De PSP-2000 en de PSP-3000 modellen werden standaard geleverd met een accu van 1200mAh. Sony beweerde dat beide modellen net zo lang zouden meegaan als de PSP-1000 model door de zuinigere chipset. Gemiddeld garandeerde Sony 3 tot 5 uur gamen en 4 tot 6 uur filmplezier op een volle acculading. Daarnaast zou volgens Sony de PSP-3000 net iets langer mee moeten gaan op een acculading dan zijn voorgangers, al praten wij dan wel over minutenwerk.

Let op: refurbished PSP consoles hebben vaak een gebruikte accu. De genoemde cijfers kunnen dan ook afwijken van de realiteit.

Chipset en Technologie

De PSP heeft meerdere transformaties ondergaan. De PSP-2000 en PSP-3000 lijken enorm veel op de PSP-1000, al zijn beide handheld consoles dunner en lichter. De verandering in de chipset heeft daaraan meegeholpen. Door die verandering kon ook de accu kleiner gemaakt worden.

De PSP-3000 is de full-option PSP als je deze vergelijkt met de andere. Het enige wat nog niet is benoemd is dat deze PSP als enige een microfoon heeft. Vroeger was dit handig voor Skype, tegenwoordig betwijfelen wij de nut hiervan.

Behuizing

Qua behuizing verschillende de PSP consoles een klein beetje van elkaar. Zo zijn de PSP 1000, PSP 2000, PSP 3000 en PSP Go voorzien van een 'hoogglans' laagje wat destijds een beetje in was. Het nadeel hiervan zijn dat gebruikerssporen zoals krasjes, vingervet en valpartijen van de handheldconsole goed zichtbaar zijn. De PSP 1000 heeft als enige een matte achterkant en de PSP E1000 is volledig mat. De matte afwerking zorgt ervoor dat gebruikerssporen amper tot minder goed zichtbaar zijn. De PSP Go heeft rubberen pads aan de achterkant wat ook ten goede komt van de hoeveelheid gebruikerssporen aan de behuizing.

Als je kijkt naar de PSP 1000, PSP 2000 en PSP 3000 dan zie je amper verschillen (behalve qua dikte). De PSP E1000 heeft daarentegen een modernere vormgeving dat meer bij deze tijd past. De PSP Go ziet eruit als een 'early' smartphone.

Dus welke PSP is het beste

Het is lastig om te bepalen welke PSP nou het best bij jou past. Dit hangt simpelweg af van wat jouw eisen zijn en welk nostalgisch gevoel je hebt bij een handheld console. Een persoonlijke keus dus en daarom zetten wij even de voor- en nadelen op een rij per uitgebrachte PSP handheldconsole.

De PSP 1000 Serie

De PSP 1000 is de eerste PlayStation Portable console dat is uitgebracht door Sony PlayStation. De meeste OG-gamers zweren het dan ook af bij deze console, al is het omdat de meeste van ons tijdens hun jeugd de PSP 1000 hadden. Met de UMD schijfjes kon je gamen en films kijken en met een Pro Duo geheugenkaartje kan je muziek en films afspelen vanaf je PSP. De nadelen t.o.v. de voorgangers waren wel dat dit een zwaar en dik apparaat was en dat vele functies die de PSP 2000 en PSP 3000 hebben niet aanwezig zijn. Ook zijn de speakers bevestigd aan de onderkant van de PSP. Het voordeel daarmee is dat de speakers harder kunnen qua volume dan de opvolgende modellen.

De PSP 1000 is in verschillende kleuren en edities uitgebracht. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, zilvergrijs, wit en roze. Je vindt de PSP 1000 artikelen hieronder. 👇

De PSP 1000 - Zwart

De PSP 1000 - Zilvergrijs

De PSP 1000 - Wit

De PSP 1000 - Roze

De PSP 2000 Serie

De PSP 2000 is de tweede PlayStation Portable console dat is uitgebracht door Sony PlayStation. In zijn korte tijd hebben aardig wat jongeren deze ge-upgrade PSP in handen gehad. Zo waren de specificaties net wat beter en laden games op een UMD disc net wat sneller op. De plek waar je de speakers zou vinden is nu ook wat logischer, al kunnen de speakers niet zo hard als bij de voorganger. De infrarood sensor was verwijderd maar daarvoor in de plaats kwam een uitgebreidere Serial Port zodat je met een AV-kabel de PSP kan aansluiten aan een televisie. De PSP was dunner, lichter en heeft een modernere chipset dan zijn voorganger. De belangrijkste upgrade: een veel helderder scherm.

De PSP 2000 is in verschillende kleuren en edities uitgebracht. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, zilvergrijs, wit en roze. Je vindt de PSP 2000 artikelen hieronder. 👇

De PSP 2000 - Zwart

De PSP 2000 - Zilvergrijs

De PSP 2000 - Wit

De PSP 2000 - Roze

De PSP 3000 Serie

De PSP 3000 is de derde PlayStation Portable console dat is uitgebracht door Sony PlayStation. Qua uiterlijk, gewicht en batterijcapaciteit is deze het zelfde als de PSP 2000. Echter zijn er andere (goedkopere) chips gebruikt bij de productie en zit er een ander schermpje in dan zijn voorganger. Goed voor de aantal frames per seconde, slecht voor de helderheid. Ondanks dat zou het beeld net wat mooier zijn en zou de PSP net iets langer meegaan op een volle accu.

De PSP 3000 is in verschillende kleuren en edities uitgebracht. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, zilvergrijs en wit. Je vindt de PSP 3000 artikelen hieronder. 👇

De PSP 3000 - Zwart

De PSP 3000 - Zilvergrijs

De PSP 3000 - Wit

De PSP N1000 Serie

De PSP N1000, ook wel bekend als de PSP Go is de vierde PlayStation Portable console dat is uitgebracht door Sony PlayStation. Qua uiterlijk, formaat en verschil heel anders dan zijn voorgangers wat voordelen en nadelen met zich meebrengt. Dit is de eerste (en enige) PSP met bluetooth waardoor het mogelijk is om met een PlayStation 3 controller te gamen. Echter moet je de games online aanschaffen want een UMD disc gaat er namelijk niet in. Een PSP Go zal je niet zo snel vinden. Het concept om digitaal je games aan te schaffen was namelijk niet populair waardoor de PSP Go een flop werd. Daarnaast was de constructie ingewikkeld en fragiel waardoor er met het jaar steeds meer PSP Go's verdwijnen.

De PSP N1000 is in verschillende kleuren en edities uitgebracht. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en wit. Je vindt de PSP N1000 artikelen hieronder. 👇

De PSP N1000 - Zwart

De PSP N1000 - Wit

De PSP E1000 Serie

De PSP-E1000 is de laatste PlayStation Portable console dat is uitgebracht door Sony PlayStation (we tellen in dit artikel de Vita niet mee). Dit is een zeer goedkope PSP variant dat aardig is kaalgeplukt: geen Wifi, geen Serial Port en zelfs maar 1 speakertje. Opvallend is dat je deze niet vind in Noord Amerika en dat je relatief goedkoop PSP games kan spelen. Het scherm is zo goed als het zelfde als die van de PSP 3000 en door de matte behuizing zie je minder snel gebruikerssporen.

De PSP E1000 is slechts alleen in Europa uitgebracht als budget console. Bij Sony hielden ze het lekker makkelijk en goedkoop en daarom vind je de handheldconsole alleen in het zwart. Je vindt de PSP E1000 in het zwart dan ook hieronder. 👇

De PSP E1000 - Zwart

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock